Plantering och nyplantering

Behöver du hjälp med plantering och nyplantering av en ny rabatt eller har du en trädgårdsdesign som du behöver förverkliga? Planering och plantering av bland annat perennrabatt, kryddträdgård, odlingsland, häckar. Vi förbereder grunden för nya gräsmattor, lägger nya gräsmattor, tar bort gammalt gräs osv. Vi planerar och inreder din balkong eller uteplats med växter och möbler till en härlig oas. Avdragsgillt enligt RUT. Kontakta oss för en kostnadsfri offert. Som trädgårdsmästare har man ofta tillgång till blommor och växter av högsta kvalité till lägre priser. Det kan alltså löna sig att anlita en trädgårdsmästare för nyplantering av växter i rabatten, urnor och balkonglådor.

Företag och bostadsrättsföreningar

Behöver ni hjälp att förbättra utemiljön men saknar gröna ytor? Beställ färdiga urnor med lämpliga växter per säsong. Ni kan sedan välja om ni själva vill sköta om dem själva eller köpa in skötsel av dem. Ett prisvärt alternativ till att anlägga en helt ny trädgård. Beskriv ert behov och kontakta oss för en kostnadsfri offert.

Planeringstips för din trädgård

Precis som en designer letar bilder och inspiration inför en ny kollektion, kan du göra detsamma för din trädgård. Ju mer du har att välja på desto fler idéer får du. Leta i trädgårdsmagasin och inredningstidningar, riv ur bilder, ta fotografier på andras trädgårdar och sök online. Sålla sedan ut det som inte verkar intressant och skapa en moodboard, en så kallad inspirationstavla med resten. Hitta gärna ett tema eller en “röd tråd” så riskerar du inte att få en rörig trädgård.

När du har dina bilder på plats är det dags att skissa upp din drömträdgård. Här gäller det att du både tänker praktiskt och kreativt. Fundera på vilka delar av trädgården som ska användas till vad.

  • Lekplats med plats för sandlåda, gungor etc.
  • Pool-område
  • Soliga ytor
  • Hörna att umgås (kafébord, berså)
  • Eventuellt utekök
  • Fontän eller damm
  • Trädgårdsland, växthus eller odlingslott

Har du en gammal 1700-tals herrgård, ett mindre radhus i modern stil eller en sekelskiftesvilla i snickarglädje, är det bra om trädgården går i samma linje och stil som huset. Fundera också på hur omgivningarna ser ut och hur de flesta grannar anlägger sina trädgårdar. Även om din trädgård ska vara unik är det trevligt om den ändå följer grannskapet en smula.

Det blir vackrare om olika linjer och vinklar balanseras upp med andra lite mer mjuka former. Huset i sig har vanligtvis raka linjer med sina fönster och dörrar. Därför kan det vara snyggt att mjuka upp helhetsintrycket med stenlagda gångar i böljande former, runda gräspartier och vackert formade buskar eller kanske lite mer naturlig stil överlag.

Även om trädgården är utomhus kommer du säkerligen vilja ta in blommor och växter från odlingar och rabatter till husets alla rum. Då bör du också tänka på vilka färger och blommor som passar i din interiör. Vilka blomval passar till husets fasadfärg eller till staketet? Fungerar blommorna till helgbuketten som du vill ställa på vardagsrumsbordet? Hur lättskött vill du att trädgården ska vara?

En duktig hemmaodlare eller trädgårdsentusiast tillbringar helt klart mer tid ute i rabatterna än någon som inte delar samma intresse. Fundera hur ofta du kommer att vara i trädgården och planera utifrån den synvinkeln. En trädgård sköter sig inte själv och nonchalerar du den kommer den snart bli en snårskog istället. Välj hellre en extremt lättskött trädgård som bara behöver lite ompysslande än att ödsla tid på en fransk parkvariant som kräver trädgårdsmästare på daglig basis.

En stor del av året kommer du att sitta inomhus och blicka ut över din trädgård. Planera därför också utifrån det faktum att partierna ska vara vackra att se på inifrån köket eller vardagsrummet. Du kan exempelvis så en oval gräsmatta som omges av fina planteringar, eller strategiskt placera ut belysning utomhus utmed gångar, stigar och rabatter som hamnar i blickfånget.

Några sista ord – tänk struktur, funktion och helhetsintryck när du planerar och anlägger din fina trädgård. Då kan du njuta av den under årets alla säsonger. Kontakta oss för mer info, vi hjälper er gärna att skapa din drömträdgård.